Europe Café, primul Centru de Informare al Uniunii Europene în Chișinău, a fost inaugurat astăzi, într-un format virtual, de către Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, cu participarea online a Ambasadorilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Alături de aceștia, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a adresat un cuvânt de felicitare.

Amplasată în centrul orașului, Europe Café își propune să devină un loc de conexiune pentru comunicarea și vizibilitatea Uniunii Europene la Chișinău, oferind publicului diverse informații despre UE și cooperarea cu Republica Moldova.

Europe Café a fost concepută ca un centru de comunicare și de informare, unde toți cei interesați vor putea să afle mai multe despre Uniunea Europeană și Statele Membre, despre istoria și cultura lor, precum și despre asistența oferită în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, prin programe și proiecte ale Uniunii Europene și țărilor membre UE, care împreună acționează ca „Echipa Europa”.

„Sunt încântat să anunț deschiderea online a Europe Café la Chișinău. În ciuda timpurilor dificile prin care trecem în prezent, am dori să arătăm încă o dată că Uniunea Europeană și Statele Membre rămân aproape de cetățenii Republicii Moldova. Din cauza actualelor măsuri de siguranță legate de pandemia COVID-19, pentru moment, am dori să le oferim cetățenilor opțiunea unei experiențe online a Europei Café. Sperăm ca acest loc să devină un spațiu primitor pentru oameni, unde ei vor găsi evenimente și informații interesante despre UE și Statele ei Membre”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Ambasadorii Statelor Membre ale Uniunii Europene au subliniat că Europe Café va deveni un spațiu în care cultura și asistența Statelor Membre ale UE vor fi prezentate publicului.

Prima expoziție care va fi prezentată în incinta Europe Café este intitulată „UE-Moldova: Împreună mai puternici”. Expoziția fotografică prezintă povești de succes ale beneficiarilor programelor finanțate de UE în Republica Moldova — oameni care, cu sprijin european, sunt capabili să-și îmbunătățească viața de zi cu zi.

Europe Café este un spațiu unic în capitală — situat într-o clădire istorică de pe strada Alexei Șciusev 97, cu un design inovator. Odată ce circumstanțele legate de pandemie ne vor permite, vizitatorii vor avea opțiunea de a experimenta camerele, numite în onoarea părinților fondatori ai Uniunii Europene, de a naviga printre publicații din și despre țările UE și de a-și testa cunoștințele despre UE într-un quiz interactiv. Astfel, Europe Café își propune să devină un loc atractiv pentru oamenii interesați de UE și cultura europeană, să își împărtășească propriile experiențe și realizări obținute cu sprijinul UE.

Europe Café va fi deschisă pentru vizitatori în timpul evenimentelor specifice și pe durata programului săptămânal de lucru. Din cauza pandemiei COVID-19, accesul va fi restricționat pentru a asigura respectarea reglementărilor de siguranță. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și pagina „Împreună mai puternici”.

Versiunea integrală a evenimentului poate fi urmărită la: https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/videos/625976661423089.

Fotografiile pot fi descărcate la linkul: https://we.tl/t-TUz2khnSiq.