20 mai 2016, ora 10.00

Dialog interactiv între studenți, profesori și un expert al Delegației UE
Ce înseamnă să fii cetățean european?

În cursul dimineții, dl. Wicher Slagter, seful Secţiei politică și economie în cadrul Delegației UE în RM, a susținut o prelegere, la ULIM, cu tema ”Ce înseamnă să fii cetățean al UE?”. Aceasta s-a transformat într-un dialog interactiv între studenți, profesori și expertul european. Cei mai buni cunoscători ai drepturilor cetățenilor europeni dintre spectatori au fost recompensați de oaspete cu mici cadouri.

Dl. Wicher Slagter a povestit ce înseamnă să fii cetățean al UE și de ce drepturi beneficiază. De fapt, sub egida UE, cetățenii nu au drepturi, ci doar pe baza constituțiilor statelor membre, explică oapetele din Bruxelles. Dl. Wicher Slagter a evidențiat evoluțiile istorice și politice ale Uniunii,  etapa elaborării unui document, ce putea să devină Constituția UE, dar care a fost respins în cadrul referendumurilor din Franța și Olanda. Această propunere a fost înlocuită prin Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind UE și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Actul reglementează funcționarea UE și a instituțiilor sale.

În cadrul evenimentului, Departamentul Informațional Biblioteconomic a lansat o expoziție de publicații din colecțiile Centrului de Informare a UE din cadrul ULIM.

 

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>