17 mai 2016, ora 10:00 

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului inițiază, azi, la ULIM, o discuție pe marginea Legii nr. 121 cu privire la asigurarea egalității. Studenții au fost implicați într-o dezbatere, organizată în contextul suitei de evenimente, dedicate Zilei Europei în RM.

Deși legea menționată a fost adoptată în anul 2012, într-o situație tensionată, aceasta continuă să fie un măr al discordiei sociale, fiind readusă pe agenda politică. ”Neînțelegerile se referă, în special, la stipulările privind persoanele LGBT (o abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay (homosexuale), bisexuale și transgen).

Legea se află la o etapă de răscruce, deoarece a fost readusă pe agenda politică de unele partide, care pun la îndoială principiul nediscriminării, egalității de șanse pentru toți cetățenii, menționat în document”, relatează dna Valentina Purcel, coordonatoare de programe în cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Studenții ULIM, implicați în dezbateri

Din acest considerent, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului împreună cu Consiliul de Egalitate și-au propus să informeze publicul larg, inclusiv tinerii, că actul discutat protejează toate categoriile de persoane vizate: începând de la copii, persoane în vârstă, cu dizabilități, femei, bărbați, indiferent de orientare sexuală. ”Când vorbim despre drepturile omului, ne referim la demnitatea tuturor ființelor umane. Noi nu apărăm legea, ci drepturile persoanelor, care sunt discriminate și marginalizate frecvent”, conchide experta.

Cele mai discriminate și marginalizate persoane în RM sunt cele LGBT, infectate cu HIV/SIDA, foștii deținuți, persoanele cu dizabilități mentale și intelectuale, de origine africană, de etnie romă, musulmanii etc., potrivit concluziilor specialiștilor.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul Informaţional Biblioteconomic și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>