În perioada 27 septembrie – 6 octombrie curent, la ULIM a avut loc Săptămâna dedicată Limbilor Europene. Cu ocazia acestui eveniment, împreună cu voluntarii DIB, în cadrul Centrului de Informare al UE ULIM s-au organizat o serie de activități cu scopul de a promova plurilingvismul, ca punte esenţială de comunicare.

Săptămâna a început printr-un discurs ținut de dr. hab., prof. univ. Ion Manoli, Şef Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca”, Facultatea de Litere ULIM, despre unul dintre puţinii filologi romanişti de talie mondială, Eugeniu Coşeriu. Cunoscut ca unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX, numit şi părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală.

Din prima zi a săptămînii au fost distribuite benzi de mână pentru fiecare vizitator DIB. Benzile conțin un îndemn spre a vorbi și a cunoaște limbile europene printr-o formulă de adresare, fapt care i-au ajutat să cunoască și alte limbi neștiute de ei.

Urmat de o altă provocare a CIUE ULIM, Match-up, care presupune afișarea a tuturor flagurilor țărilor europene și formula de salut în limba vorbită. O adevărată provocare pentru vizitatori de a cunoaște formula de salut a fiecărei țări. Datorită acestei activități mulți dintre ei s-au convins de frumusețea neștiută a limbilor europene.

Deoarece Departamentul Informațional Biblioteconomic ULIM te provoacă la cunoaștere, studenții au fost provocați la comunicare, într-o limbă preferată de ei au spus cu mândrie că sunt studenți la ULIM, astfel, întreaga comunitatea ULIM a avut ocazia, din flashmob-ul înregistrat, să se bucure de farmecul limbilor engleză, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, rusă, germană, ucraineană și portugheză.

Simpozionul științific studențesc cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a IV-a, a încheiat seria de activități care au avut loc în cadrul săptămânii Limbilor Europene la ULIM. Eveniment care a dat ocazia studenților Facultății de Litere să se afirme prin scurte prezentări și comunicate în limbile română, engleză, italiană și spaniolă.

Ne bucurăm că prin această inițiativă frumoasă am reușit să creăm o săptămână plină de activități informaționale care, cu siguranță, au ajuns la fiecare student, și au primit cheia unei mai bune comunicări interculturale.