Proclamând Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială (Rezoluţia 2142).

Discriminarea rasială şi etnică are loc permanent, împiedicând progresul pentru milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit ONU, rasismul şi intoleranţa pot lua diverse forme — de la negarea principiilor de bază ale egalităţii între oameni până la a genera ura etnică care poate duce la genocid — toate acestea putând distruge vieţi şi fractura comunităţi.

Încă de la înfiinţare, Organizaţia Naţiunilor Unite a fost preocupată de această problemă, iar interzicerea discriminării rasiale este consacrată în toate instrumentele internaţionale fundamentale ale drepturilor omului. Ea impune obligaţii statelor şi le încurajează să elimine discriminarea în sfera publică şi privată. Principiul egalităţii cere, de asemenea, statelor să adopte măsuri speciale pentru a elimina condiţiile care cauzează sau contribuie la perpetuarea discriminării rasiale.

Tema din 2021 a acestei zile este: “Youth standing up against racism”.