Skip to main content

Astăzi, 25 aprilie a avut loc Prezentarea publicațiilor Facultății Informatică, Inginerie și Design.

Evenimentul s-a început cu un mesaj de salut din partea Doamnei Irina Cerneauscaite, director DIB, în care a vorbit despre importanța Salonului «Scientia» și scopurile care constau inclusiv în cumularea și prezentarea tuturor genurilor și categoriilor de publicații. Făcând trimitere la lucrările de artă din sală, expuse în cadrul Salonului, a menționat citatul pictorului faimos, Pablo Picasso — «Arta purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi.».

De asemenea, Doamna Elena Prus, dr. hab., prof. univ, Prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, în mesajul ei de salut a vorbit despre importanța artei, valorificarea scenografie în Republica Moldova. A adus omagiu autorilor, menționând valoarea academică și profesională pe care o poartă profesorii de la specialitatea Design în cadrul ULIM, dar și în cadrul societății oamenilor de artă din țară.

Dr., conf. univ. Malcoci Vitalie a prezentat publicațiile sale — «Structuri și semnificații mitofolclorice în arhitectura populară din Republica Moldova» și «Scenografia Basarabeană. Manifestri ale artei în reprezentări teatralizate».

Prima carte reprezintă un studiu despre aspectele simbolice ale locuinței tradiționale românești atât în baza obiceiurilor, tradițiilor, credințelor religioase, a folcorului și textelor cu conținut mitologic, cât și a ornamenticii și decorului arhitectural. A doua carte este o monografie care cuprinde un studiu referitor la apariția și evoluția artei scenografice din perioada modernă și cea interbelică pe teritoriul Basarabiei. De asemenea, în discursul său, Domnul a vorbit despre importanța artei în viața de zi cu zi și importanța valorificării artei.

La rând său, dr., conf. univ. maestru în artă, Petru Bălan, a povestit despre istoria din spatele apariției cărții «Scenografie», ea reprezentând sinteza activității de creație a Domnului pe parcursul a peste patru decenii. Prin prisma fotografiilor, schițelor, afișelor și a legendelor din carte, participanții s-au familiarizat cu activitatea autorului în domeniul scenografiei și teatrografiei și au aflat diverse momente din creația sa, opera căruia este parte integrantă a patrimoniului nostru național.

Evenimentul s-a încheiat cu activitate solemnă în care au fost decernate diplomele de apreciere, recunoscând contribuțiile remarcabile ale participanților.

Leave a Reply